‘Make it or break it’ parametre for danske VCs
👋 Hej, jeg hedder Thomas og velkommen til mit newsletter 🤩 Cirka 1-2 gange om måneden skriver jeg om at bygge, vækste og skalere startups 🌱 ... og det er 100% gratis 😉
Overvej at tilmelde dig, hvis du ikke allerede har gjort det (eller del med en ven) 👇
Velkommen til step 2 i min 5-steps artikelserie “Guide til din næste VC investering (baseret på interviews med 8 danske VCs)” for danske tech startups.
Hvis du først har joinet nu, vil jeg anbefale, at du starter med at læse step 1. Nedenfor er der links til de tidligere artikler og du kan få en idé om, hvad du kan forvente i nærmeste fremtid:
- Step 1: Forstå VC-markedet i 2023
- Step 2: ‘Make it or break it’ parametre ← Denne artikel
- Step 3: Forventninger til pre-seed, seed og serie A+
- Step 4: Forventninger til key metrics
- Step 5: Hvad er en god vækstrate?
Det primære spørgsmål, jeg vil besvare i dag, er: Hvilke ‘make it or break it’ parametre har VCs uanset investeringsrunde?
For uanset om det er pre-seed, seed eller serie A+ du ønsker at rejse, er der to parametre, der for VCs er ‘make it or break it’: team og cap table.
Formålet med denne artikel er derfor, at give dig en dybere forståelse for de to ‘make it or break it’ parametre og hvordan forventningerne ændrer sig i de forskellige investeringsrunder. På den måde håber jeg, at dialogen med VCs bliver nemmere for dig fremadrettet og dermed øger din sandsynlighed for at lande en investering.
For at være ærlig, var step 1 formentlig den mindst interessante del af hele artikelserien - det bliver kun bedre fra nu 😉
Artikelserien er resultatet af utallige timers research og interviews med otte af de dygtigste danske VCs. Derfor skal der lyde en stor tak til følgende dygtige investorer, der har delt deres indsigter: Alexander Viterbo-Horten fra PreSeed Ventures, Chris Porsgaard fra Seed Capital, Jimmy Fussing Nielsen fra Heartcore Capital, Joachim Schelde fra Scale Capital, Kenneth Dambo fra Dreamcraft Ventures, Magnus Stagsted fra People Ventures, Rune Hven-Jensen fra Ugly Duckling Ventures & Thorbjørn Rønje fra Morph Capital 🙏
Hvis du ellers er klar, så snup en kop kaffe og lad os dykke ned i det ☕️
Enjoy! 😎
Indholdsfortegnelse:
1. Team: Det altoverskyggende parameter
2. Cap table: Jo mere på varme hænder, jo bedre
3. Opsummering
1. Team: Det altoverskyggende parameter
Samtlige VCs forventer, at I har et såkaldt founder-market fit - først derefter begynder de at kigge på traction, produkt, marked, etc.
Det rigtige team er så vigtigt, at det på pre-seed stadiet kan være ok ikke at have regnet det hele ud endnu, såfremt I har et ekstraordinært founder team og VC’en tror på, I kan regne den ud efterfølgende.
Helt kort betyder founder-market fit, at I på founder teamet har det rette kompetence mix og know how til at kunne lykkes med jeres idé i jeres branche.
Derudover er det essentielt, at der er god kemi mellem founder team og VC team, da der typisk er en forventning om, at I skal arbejde sammen de næste 7-8 år.
Hvad der konkret forventes af teamet på de forskellige stadier, bliver gennemgået mere i dybden i artikel 3 “Forventninger til pre-seed, seed og serie A+”.
Men her er overordnet, hvad der forventes på hvert stadie:
- Pre-seed & seed: Et founder team med de rette kompetencer er altafgørende. Herunder også personlig kemi med den enkelte VC, da der er en forventning om at skulle samarbejde i +7 år.
- Serie A+: Founder teamets kompetencer er fortsat essentielt. Men i serie A er der også en forventning om, at I har etableret et exceptionelt ledelsesteam til at understøtte jer bedst muligt.
“Først og fremmest kigger vi på team og et såkaldt founder-market fit. For os er det en fuldstændig essentiel parameter, at der er et team med det rette kompetence mix for at lykkes i deres sektor (People Ventures)."
- Magnus Stagsted, People Ventures
“Derfor er det primære fokusområde for os teamet bag og founder-market fit [...] Teamet er altså en essentiel parameter for os, når vi investerer. Faktisk har vi det ok med at satse på et team, vi tror på, men som måske ikke har regnet det hele ud endnu - fx. GTM, eller hvis vi tror de kan finde vejen til et større marked, hvis vi tror på den transition.”
- Alexander Viterbo-Horten, PreSeed Ventures
“[...] team er det vigtigste. Dog går vi ikke videre med et team, vi tror på, hvis ikke de resterende parametre tjekker ud.”
- Rune Hven-Jensen, Ugly Duckling Ventures
“Jeg investerer primært i early-stage startups, hvilket efterhånden udelukkende er pre-seed, idet seed-runder nærmest er blevet små A-runder. Derfor er det vigtigste for mig founder teamet [...]”
- Thorbjørn Rønje, Morph Capital
“Endeligt er det dog altafgørende, at vi har en god personlig kemi med teamet. For når vi investerer, er det med en forventning om, at vi skal arbejde sammen de næste 7-8 år.”
- Chris Porsgaard, Seed Capital
2. Cap table: Jo mere på varme hænder, jo bedre
Du ser måske cap table som en lille formalitet. Men ikke desto mindre er det en stor fordel at have på plads, før du overhovedet begynder på en investeringsrunde.
Selvom cap table som regel ikke indgår direkte i vurderingen af din startup som et værdiskabende element, kan det være afgørende for, om du er en interessant case for VCs:
“Dog er det væsentligt at bemærke, at selvom cap table vægter meget lidt i vores scoring, kan denne stadig gøre, at vi ikke laver investeringen.”
- Joachim Schelde, Scale Capital
VCs forventer nemlig at en vis procentdel af dit cap table er på aktive hænder - altså at en vis andel af ejerskabet stadig tilhører founder teamet. Årsagen hertil er, at de vil sikre sig, at founder teamet bibeholder et tilstrækkeligt økonomisk incitament igennem hele rejsen.
En tommelfingerregel er, at din startup omkring investeringsrunden serie A skal have minimum 50% af cap table på aktive hænder - og så kan du selv regne baglæns til pre-seed og seed:
“Til gengæld er dit cap table essentiel for os og at du maksimalt har solgt 20% af virksomheden (helst mindre), når du går i pre-seed runden.
En tommelfingerregel ift. cap table er, at de omkring serie A runden skal have minimum 50% af cap table på aktive hænder, så ikke founders bliver for udvandede og mister incitament - her fra kan du så regne baglæns. Så hvis du fx har et par angels med ombord, som har taget 35% af selskabet, så kan virksomheden simpelthen ikke komme på den rejse, vi skal med på.
Den helt lavpraktiske årsag er, at hvis ikke vi er obs en væsentlig del af cap table er på aktive hænder, så bliver det bare justeret i seed eller serie A, hvorfor vi så bliver for udvandet til at det giver mening for os.”
- Alexander Viterbo-Horten, PreSeed Ventures
Optimalt set ser VCs gerne, at aktive founders / ledelsesteamet FØR en investeringsrunde minimum har følgende ejerskab:
“Pre-seed: +85%
Seed: +70%
Series A: +50%”
- Chris Porsgaard, Seed Capital
3. Opsummering
Før du overhovedet begynder at tage fat i VCs, gør du dig selv (og dem) en tjeneste, hvis du på forhånd har styr på de to ‘make it or break it’ parametre: team og cap table.
På teamet skal du bevise, at I har det rette kompetence mix til at blive en stor succes i netop jeres branche (læs mere konkret herom i artikel 3 “Forventninger til pre-seed, seed og serie A+”).
Derudover skal du have styr på dit cap table, så du ikke spilder hverken din eller pågældende VCs tid.
En tommelfingerregel i forhold til cap table er, at du omkring serie A runden skal have minimum 50% af cap table på aktive hænder, så ikke founders bliver for udvandede og mister incitament.
Derfor ser VCs gerne, at aktive founders / ledelsesteamet FØR en investeringsrunde minimum har følgende ejerskab:
- Pre-seed: +85%
- Seed: +70%
- Series A: +50%
I stedet for at skrive en længere opsummering, har jeg nederst indsat et overblik over forventninger til de forskellige parametre i hver investeringsrunde.
Har du nogle spørgsmål, kommentarer eller input, så smid endelig en kommentar nedenfor 👇
… og ellers ses vi i din indbakke igen i næste uge, hvor jeg dykker ned i VCs forventninger til hver investeringsrunde 👋
Samlet overblik: